покажи

За курорта

Транспорт до курорта
Транспорт до курорта

Транспорт до курорта

Кола, Автобус, Самолет
Местоположение
Местоположение

Местоположение

Курортен комплекс Св. Св. Константин и Елена се намира на 8 км североизточно от гр. Варна
Климат
Климат

Климат

Климатът се характеризира като континентално - средиземноморски.
История
История

История

Курортът Св. Св. Константин и Елена е първият български морски курорт.
Забележителности
Забележителности

Забележителности

Манастирът „Св. Св. Константин и Елена", Резиденция Евксиноград, Уникална дайвинг атракция в акваторията на к.к. Св. Св. Константин и Елена
Полезна информация
Полезна информация

Полезна информация

България е държава в Югоизточна Европа, в източната част на Балканския полуостров и заема 22% от неговата територия. Населението на страната е 7,4 мил. души.

Св. Св. Константин и Елена е първият български Черноморски курорт. Той е един от най - известните и красиви български курорти. Разположен е на 8 км северно от град Варна сред забележително красива природна местност. Теренът представлява естествена тераса над морето с височина около 10 - 15 м. Целият комплекс е покрит с многогодишна широколистна гора, която достига почти до брега. Плажната ивица е с дължина повече от 3.5 км. В курортния комплекс има тенис кортове, детски площадки, футболно игрище, открити и закрити минерални басейни и яхтени пристанища с капацитет 40 средно големи яхти. Едно от най-важните условия за развитие на комплекса е наличието на 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа. Те са калциево-магнезиеви, слобоминерализирани и извират от дълбочина от 1800 до 2050 метра под земята с общ дебит 175 л/сек. Един от изворите се влива директно в морето и е топъл, което го прави доста посещаван почти целогодишно. Температурата на водата е между 40 и 60 градуса.
Минералната вода в Св. Св. Константин и Елена лекува успешно сърдечно-съдови заболявания. А в комбинация с климата въздействието й става още по-силно. Много добре се повлияват и заболявания на ендокринната система - диабет, затлъстяване, подагра, заболявания на опорно-двигателния апарат и функционалната нервна система. Курортът е известен също като най-подходящото място за възстановяване и рехабилитация след прекарани инфаркти на миокарда. Летните месеци се използват и за лечение на различни заболявания на горните дихателни пътища, а също и за някои хронични кожни инфекции като псориазис, за който все още в медицината лек няма. Комбинацията между минералната вода и климата на курорта оказва благоприятно влияние върху цялостното състояние на организма, укрепва имунитета и помага за редуциране на стреса и преумората.
Курортът предлага 55 000 кв. м плажна ивица с фин пясък. Плажовете са открити от Май до Октомври и предлагат на туристите различни атракции и възможности за развлечения като водни ски, сърф,  джетове, слънчеви бани и приятни разходки.
Баровете, ресторантите и клубовете на някои от хотелите, разпръснати по плажа и из целия курорт, предлагат разнообразие от национални ястия и кулинарни деликатеси за всеки вкус. Уникалното съчетание на парка, златните плажове и минералните извори в к.к. Св. Св. Константин и Елена, Ви дава възможност да се насладите на една незабравима почивка и да се заредите с настроение.