покажи

За курорта

Климат

Районът, в който се намира град Варна и околността попада в най-северната част на средиземноморската субтропична област и климатът тук се характеризира като континентално - средиземноморски. Освен това в тясната крайбрежна ивица той е силно повлиян от морето и е различен от този във вътрешността на страната. Това смекчаващо влияние се разпростира до 30-50 км навътре в сушата. Характерни са по-голямата влажност на въздуха, наличието на йодни изпарения и отслабване на конвекционна облачност.
 
Средномесечна температура и валежи
Зимата е мека, с много малко сняг, а когато го има той се топи бързо. Сравнително по-топлата морска вода оказва влияние и зимната температура на въздуха е по-висока. Средните зимни температури са в границите на -2° до 5°С. Обикновено до 2-3 пъти през зимата се случват бури със силен вятър и снеговалеж. Пролетта се забавя, тъй като температурата на морската вода се загрява по-бавно и обикновено затоплянето е едва през май, когато температурите вече достигат и до 20°С. До тогава са характерни мъглите и хладното време. 
Лятото е сухо и умерено топло, с изобилно слънце. Характеризира се с бризови ветрове, зараждащи се благодарение на откритата морска площ. През деня те духат от морето към сушата, носят прохлада и позволяват температури от порядъка на 25°С - 30°С да се възприемат като приятни. Температурата на морската вода достига до 25°С - 28°С. С настъпването на лятото се повишават и часовете на слънчево греене. 
През активният туристически сезон на месец се падат по над 300 слънчеви часа, като облачното време в този период е рядкост. Морето влияе и през есента - тя е по-късна и по-топла, благодарение на по-бавното изстиване на затоплената морска вода. Абсолютна максимална температура във Варна +41.4°С е измерена на 10 юли 1927 г., а абсолютна минимална -24.3° - на 10 февруари 1929 г., когато замръзнало и морето.
Валежите в района на Варна са едни от най-слабите в страната. Най-много вали през юни и ноември (по около 50 l/m2), а най-сушаво е през август - септември, когато валежите са не-повече от 30-32 l/m2 месечно.
Благоприятните климатични и географски условия са утвърдили Варна и близките комплекси като първокласни морски и СПА курорти.