покажи

За курорта

Забележителности

Манастир „Св. Св. Константин и Елена"
 
Малкият православен храм „Св. Св. Константин и Елена", който преди повече от 100 години е дал името на първия български морски курорт, е с уникална история. Черквата е преживяла и надживяла много исторически епохи. Има източници, които ни известяват, че монаси се установят по тези места в първите векове от идването на агаряните-мохамедани, бягайки от турския ятаган в гъстите гори край морето. Манастирът е „свидетел" и на руско-турските освободителни войни, като в средата на ХIX в. е възстановен от двамата братя монаси Теодосий и Агапий. В тези години манастирът укрепва и духовно - мнозина се стичат да търсят мир с Бога и утеха в трудните робски години... Даряван е с много имоти - над 2000 дка са били имотите му в края на века и границите му са се простирали от днешен Евксиноград до село Кестрич (днес кв."Виница" на гр. Варна). Монасите са произвеждали вино, прилагали са гроздолечение, обгрижвали са бедни хора... През годините на атеизма манастирският храм е схлупен и сякаш позабравен. Отварян е само през летния сезон, когато през неделни и празнични дни камбаната е призовалавала към обществено богослужение и молитва.
В днешно време към манастира отново се стичат мнозина, търсещи Бога и мир за душите си. В него се пази частица от мощите на един много популярен за западното общество светец - „покровителя на влюбените"  Св. Валентин. (Житието, изключително важно за опознаването на светеца, можете да откриете на сайта на манастира -www.varnamonastery.bg) Така курортът „Св. Св. Константин и Елена" е едно от трите места в света, които притежават къс от чудотворния светец, наред с родното му място Терни в Италия и руската столица Москва. Мощите на Св. Валентин са в храма след като римски кардинали дарили частица от тях. От декември 2010 г. в храма за поклонение са изложени мощите на Св. седем отроци от Ефес и на Св. новомъченица Мария Гатчинска.  
Частици от Св. Господен Кръст и мощите на Св. равноапостолни Константин и Елена бяха посрещнати в манастира на 20 ноември 2011 г. с тържествена Св. Литургия, отслужена от Варненския и Великопреславския митрополит Кирил. С благословението на Санкт-Петербургския и Ладожки митрополит Владимир, реликвите са дарени от женския манастир „Св. Св. Константин и Елена" край Санкт Петербург, с игумения Илариона (Теоктистова).От десетилетия манастирският храм е най-известен с това, че точно зад самия Св. Престол - там, където се отслужва Тайнството на тайнствата, Св. Литургия - има чудотворен извор, от който блика света вода. В православния свят няма друг такъв случай на аязмо в непосредствена близост до Св. Престол! От години вярващите идват да си вземат от светената вода и мнозина след молитва, покаяние и изповед и след участие в църковните тайнства са били удостоени с чудо - получили са изцеление от най-страшни болести, жени са заченали, след като дълги години бездетност, разделени семейства са се събирали отново. Именно затова манастирското братство издаде книжка по тази тема - „Тайните на манастира на Варна" - преведена и на руски. С Вярата във възкръсналия Богочовек Иисус Христос и по Божията Милост се обдаряват не само на християни.
Всеки гост на к.к. „Св. св. Константин и Елена" може да посети и да запали свещ в храма на манастира, който представлява интерес както от архитектурна, така и от историческа, и  от етнографска гледна точка.
Манастирът е част от Варненската и Великопреславска св.митрополия.
 
Резиденция Евксиноград
 
Строена е за лятна резиденция на княз Александър І Батенберг. Първоначално тя била наречена Сандрово. По-късно българската държава я откупува за сумата от 1 млн. и 400 хил. златни лева, след което я подарява на цар Фердинанд, по времето на когото това райско място се извисява до своето истинското величие. Сегашното си название Евксиноград (от гръцкото име на Черно море - Euxenos pontos) получава през 1893 г. от княгиня Мария Луиза.
Общата площ на Евксиноград е 800 дка, като 550 дка от тях заема паркът. Неговият проект е изработен от френския дендролог Ноймайер. След това по него работят и други френски архитекти, озеленители, дендролози. Сред най-големите забележителности на флората в парка са 310-те вида растения, които се срещат тук, повечето от които били донесени от Южна Франция.
Любопитството на посетителите се провокира от царската конюшня Щала, както и от фронтонът, пренесен тук през 1890 г. на няколко части от покрива на френския замък Сент клу от ХVІІІ.
Интерес за гостите на двореца представлява и слънчевият часовник, подарен на цар Фердинанд от английската кралица Виктория.
Избата на Евксиноград е не по-малко известна от самия дворец. Тя е изградена през 1891 г. за нуждите на царското семейство и височайшите гости и се простира на цели два етажа под земята. Казват, че най-големите бъчви събират 3145 литра вино. Днес винарната произвежда между 100 и 120 бутилки годишно. Тук могат да се опитат 12 вида бели вина и 7 вида коняци, най-търсеният сред които е евксиняк.
 
Уникална дайвинг атракция в акваторията на к.к. Св. Св. Константин и Елена
 
Уникална световна дайвинг атракция лежи в акваторията на к.к. Св. Св. Константин и Елена - това е 50-метровия самолет ТУ 154, който в продължение на 20 години е обслужвал българското правителство.
Самолетът е на 700 метра от яхтеното пристанище на к.к. Св. Св. Константин и Елена и също толкова от Хотел & СПА Азалия. Той е ориентиран в посока изток-запад, на дълбочина 22 метра под морското равнище. Закрепен е с четири постоянни котви, а на повърхността има сини буйове - обозначаващи носа и опашката.
Достъпът до него е свободен за всички сертифицирани водолази. 
40-годишният ТУ 154 е произведен 1971 г. в Русия специално за правителствен самолет. В последствие е преоборудван като търговски, а последният му полет е на 16 септември 1991 г. по маршрут София - Варна. 
Смолетът е поставил рекорд за модела си със 7-часов непрекъснат полет, което е с час повече от максимално допустимото. Това станало при спешното прибиране на правителствена делегация от Куба в София веднага след убийството на Индира Ганди. Сред именитите пасажери, пътували на борда са американският президент Ричард Никсън, Фидел Кастро, Михаил Горбачов и др. 
Операцията по потапянето приключи на 25 май 2011 г., като отне три часа и четири години предварителна подготовка. До момента самолет с такива размери не е потапян никъде по света. Идеята за уникалната дайвинг атракция е на водолозното сдружение „Блек Сии Дайв Одесос" с председател Орлин Цанев. 
Основен партньор на събитието е националният превозвач „България Ер", които дариха самолета безвъзмездно. Акцията е подкрепена и от Община Варна.
 
Координати на ТУ 154 под вода:
43°13´404 N
028°01´464 Е